Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Reumatológus szakvéleménye

Helyes testtartás? Ergonomikus forgószék!


Manapság a gyerekek már általános iskolás kortól kezdve a nap 24 órájából 10-12 órát alszanak, közel 8 órát pedig ülve töltenek. Nem mindegy milyen ágyon alszanak, milyen széken, padban ülnek.
Ezért nagyon fontos, hogy az otthoni tanuláshoz, olvasáshoz, vagy akár a szabadidős elfoglaltságokhoz ideális helyet biztosítsunk számukra. A megfelelő gyerek íróasztal azonban nem elég, szükséges mellé egy megfelelő gyerek forgószék is.
A gyermek nem csak az iskolapadban tölt sok időt, de iskola után hazaérve még otthon is leül tanulni. Illetve gyakran ugyanitt, az íróasztalon olvas vagy rajzolgat, ezért fontos a megfelelő gyerek forgószék kiválasztása. Az egészséges étkezés és a mozgás mellett az ülés közbeni helyes testtartás elsajátítása is rendkívül fontos szerepet játszik, hiszen ha gyermeke jól ül, jobban tud figyelni és a nem megfelelő testtartással járó gerinc- és hátbántalmak, illetve a gyakori fejfájás, sőt, az esetleges a gyermekkori testi deformitások is megelőzhetőek!


Reumatológusként azt látom, hogy hihetetlen mértékben megszaporodott a gerincferdülés (scoliosis) megjelenése fiatal felnőtteknél... Ennek gyakori okai az oldaltáska, az autóban könyökölés mellett a gyerekeknél a padban naphosszat ülés (harmadikos gyerekemnek 28 órája van egy héten...)
Egy hosszú távon ülve dolgozó ember nagyobb veszélynek lehet kitéve, mint egy építkezésen, magas állványzaton. Ezért fejlesztették ki az ergonomikus  bútorokat. A legfontosabb szempontok egyike a szem egészsége, melyet meghatároz az ablak elhelyezkedése, a természetes fény és a mesterséges világítás aránya. A másik nagyon fontos tényező a pszichés komfort, ami a színeken, de a terek méretén is múlik.
Az ergonomikus asztal lényege az asztal állítható magasságban rejlik. A standard- ülőmagasságnak megfelelő -  magasság további, általában 60-110 cm-rel növelő emelhetőségét jelenti, csökkentve a gerincoszlop terhelését, hiszen a gerincnek az ülőhelyzet a legnehezebb pozíció.
A gyakori fejfájás hátterében a rossz testtartás, fej-nyak izmok tónusfokozódása, a háti és derékizmok túlterhelése miatt fontos, hogy az asztal dőlésszöge állítható legyen...

Minden gyerek forgószék magassága állítható: nem csak az ülésmagasság, de az ülésmélység és a háttámla magassága is variálható, ezáltal teljes mértékben folyton változó testmagasságához és igényeihez állíthatjuk a forgószéket.
Fontos a testmagasságnak megfelelő székbeállítás- a lába leérjen a földre, az asztalon ne könyököljön, ne görnyedjen, - az életkoruknak megfelelő élettani gerincgörbület figyelembevétele  háttámla, karfa kialakításánál.

A megfelelő gyermek forgószék mellett az asztalmagasság is passzoljon a székmagassághoz és a gyermek testmagasságához. Fontos, hogy a szék ülésmagassága mindig a gyerkőc éppen aktuális magasságához mérten legyen beállítva.
És  álljon itt egy kis szubjektív vélemény:  az én kedvenceim a Smarty és a Myflexo székek...

Smarty ergonomikus gyerekszék, gyerek forgószék                                       MyFlexo ergonomikus gyerekszék, gyerek forgószék

                                      SMARTY SZÉK                                                                                             MYFLEXO SZÉK

Állandó lapmagasságú asztalnál az élettani szempontból megfelelő testtartás állítható magasságú lábtartóval érhető el. A lábtámasz alkalmazásával nem kerül a csípő és a térd kényszertartásba, az ízület és szalagterhelések mérséklődnek : az asztallap és a szék ülőlapja között a comb kényelmesen elférjen (ne szoruljon), alátámasztott talpnál a comb vízszintesen feküdjön az ülőfelületen, a lábnak legyen elegendő mozgástere, a talp teljes felületével nyugodjon a padlón (lábtartón)
Tartalomhoz tartozó címkék: szakvélemény